PEGANGAN HIDUP

Katakanlah: "Sesungguhnya solatku dan ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk ALLAH Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam".

REZEKI

Khamis, 17 Julai 2008

AKU DAN DUNIAKU

CORETANKU 19 TAHUN DULU (KINI MJD KENANGAN)

Aku seorang wanita. Aku sedar ini. Malah sejak usiaku mencecah belasan thn, aku sudah dibebani dgn kerja2 sbg seorg wanita. Kata ibu walau setinggi mana pelajaran seseorang wanita, kerja2 dapur perlu juga diketahuinya. Mungkin itu sbbnya aku diajar memasak dan menjahit, di suruh membasuh pakaian dan mengemas rumah. Ibu ingin aku menjadi wanita yg tulen, wanita yg bkn shj mempunyai pelajaran ttp jg tahu serba-serbi yg bersangkutan dgn tugas seorg wanita.

Kini aku hampir menjangkau usia dua puluhan. Setahun lg mungkin aku diberi kunci kebebasan. Kebebasan yg tidak pernah terlintas di hati ini utk memilikinya. Aku bahagia hidup di bwh perhatian org tua. Tidak pernah pula aku merasa diri ini terkongkong atau terbelenggu.

Aku suka hidup begini. Teman2 hanyalah dari kaum sejenis. Aku tidak punya teman lelaki, jauh sekali utk bercinta dan berdating spt org lain. Keadaan hidup yg sebegini mjdkan aku seorg yg pendiam dan pemalu.

Aku kini seorg penganggur. Kata org penganggur terhormat. Belum sethn pun aku menganggur. Setakat ini rasa seronok pula memerap di rmh. Media massa sama ada bercetak atau elektronik mjd teman setia. Setiap hr kecuali hr minggu pasti ada surat yg tiba dan pergi. Kata org banyak kenalan dan saling berbls2 surat boleh meninggikan IQ. Itulah yg kupraktikkan sejak mendapat gelaran penganggur terhormat.

Masa lapang memang banyak dalam keadaan begini. Aku menjadi begitu rajin. Rajin membaca, menulis dan menaip. Akibatnya minat mengarang yang timbul sewaktu di bangku sekolah dulu ku hidupkan kembali. Apa sahaja yg terfikir di otak mjd idea dan ku lahirkan menerusi pena. Menulislah aku walaupun aku sedar bakat yg ada tdk sebesar mana. Lahirlah karya2 yg mungkin lebih layak di bakulsampahkan. Namun begitu aku tetap menulis. Dalam diri timbul pula cita2 ingin mjd penulis yg terkenal.

Aku mula mendekatkan diri dgn hasil2 karya penulis dan penyair wanita yg ku kagumi. Teringat kata Fatimah Busu " Pada saya mencipta sesebuah karya bukanlah satu kerja yg main2. Mencipta adalah satu penelitian yg lebih berhati2 dan cermat dr perbuatan meniti di atas sebtg kayu yg nipis dan kecil merentang sebuah gaung yg dalam."

Aku mula menyimpan tekad. Aku mahu mencipta sesebuah karya dgn bersungguh2. Aku mahu terkenal spt Fatimah Busu.
(BERSAMBUNG............ panjang lg la, kalau boring nyanyi lagu ini)


Lagu: Izinku Pergi
nyanyian Kaer

sinaran mata cerita segalanya
duka lara terpendam memori semalam
tinggal segala cinta tiada kembalinya
abadi kasih kita kau bawa bersama
mimpi indah mekar saat cinta bersemi
sedetik asmara syurga selamanya
pergilah rinduku hilangkan dirimu
tak sanggup menanggung derita di kalbuku
pergilah sayangku bermula semulasemangat cintaku
membara kerana dia
tiada niatku
tersemat jiwa setia bersamanya
cinta murni berdua beribu tahunnya
mimpi indah mekar saat cinta bersemi
sedetik asmara syurga selamanya
pergilah rinduku hilangkan dirimu
tak sanggup menanggung derita di kalbuku
pergilah sayangku bermula semula
semangat cintaku membara kerana dia
tiada niatku
ohh pergilah sayangku bermula semula
semangat cintaku membara kerana dia
tiada niatku
maafkan daku duhai kasih
izinkan ku pergi

Pergilah.... I x marah, x payah minta izin, pegi ajelah....esok dtg balik ye!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REZEKI

REZEKI

TOP 5 KOMENTAR

KOMEN LA

KOMEN LA LAGI

REZEKI

REZEKI

churp me

ads

churp me

ads

BERITA SEMASA