PEGANGAN HIDUP

Katakanlah: "Sesungguhnya solatku dan ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk ALLAH Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam".

REZEKI

Isnin, 18 Julai 2011

WHY MY LALING BERHENTI MEROKOK

My laling sebelum kawin memang perokok. Katanya mula merokok masa form 5 lagi. Adoih...lama tu...29 tolak 17...uish 12 tahun U...tak boleh jadi ni. I memang tak suka orang merokok depan I. Belakang I bersambung puntong pun tak apa...bukan I yang nak mati dulu tapi hangpa yang akan dapat penyakit macam kat bawah ni...eeeiii....ngeri nye....

Disebabkan kasih dan sayang yang teramat sangat pada My Laling, tak mau dia dapat sakit macam di atas, nanti sapa yang susah....I...aiii... jugak....maka dengan berat hati I pergi jumpa bomoh. Bomoh ni tak la terkenal sangat pun dan dia pun hisap rokok daun (hehe bapa I la...merangkap bapa mertua My Laling). Bapa I pun baca la ayat Quran hembus kat sebatang rokok yang I curi dr My Laling. Lepas tu I masukkan balik sebatang rokok tu dalam kotaknya (susun bagi elok balik). Bila tengok My Laling hisap rokok sampai habis sekotak...I senyum ja sambil doa dalam hati...mudah-mudahan menjadi la. Tak sempat tunggu esok, malam tu My Laling mengadu sakit kepala, rasa mual, nak uwek2 (ish bunting pelamin ke, br 2 minggu kawin ni). Esoknya dia terus demam, ambik mc, seharian tidur ja hingga I pun terpaksa ambik cuti jaga dia...maklum baru kawinnn....Lepas baik demam, I tengok dia beli sekotak rokok, hisap sikit ja dan dia mengadu rokok tu tak sedap...tawar semacam je (ada rasa ke rokok tu). Lepas tu dia beli pulak rokok jenama lain...mahal sikit dari yang selalu dia hisap tu...ohhh...tidakkkk...tak boleh jadi ni! Tak menjadi ke ubat bomoh ni?
I tengok dia hisap sikit juga, tak habis sebatang pun, dua kali sedut dah terbatuk-batuk. Bagus....bagusss.
Akhirnya...Alhamdulillah...sampai hari ni...dah hampir 19 tahun kami kawin dan hampir 19 tahun juga dia berhenti merokok. Terima kasih buat ayahku yang juga sudah 5 tahun berhenti hisap rokok daun sebab kena strok. Sampai sekarang masih ramai orang datang berubat dengan ayahku walaupun selepas kena strok ingatannya makin kurang...tapi bila disuruh membaca ayat-ayat suci dia masih boleh menghafalnya.

Katakan TAK NAK pada perokok bukan pada rokok.

 

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REZEKI

REZEKI

TOP 5 KOMENTAR

KOMEN LA

KOMEN LA LAGI

REZEKI

REZEKI

churp me

ads

churp me

ads

BERITA SEMASA